Hauhon kirkko

Danielson-Kalmarintie 1, 14700  Hauho
Erityisammattimies p. 040 804 9445, tilavaraukset p. 040 804 9280

Hauhon kirkko

Hauhon kirkko kuuluu tiekirkkojen ketjuun. Kesällä kirkossa on opastus päivittäin klo 11 - 17, talvella sopimuksen mukaan.

Keskiaikainen, paanukattoinen harmaakivikirkko on tehty tödennäköisesti 1500-luvun alussa, joskin vanha perimätieto pitää sitä vanhempana. Joka tapauksessa kirkko on alun perin rakennettu roomalaiskatolisen seurakunnan tarpeisiin vieläkin vanhemman puukirkon tultua matkansa päähän.

Kirkon länsipäädyssä on vuonna 1864 kivestä ja tiilestä rakennettu kellotapuli. Siihen asti samalla paikalla oli puinen torni kannattelemassa kolmea kelloa. Vanhin kelloista on keskiajalta. Kirkko on kolmilaivainen, tiiliholvattu ja valkoiseksi kalkittu pyhäkkö. Maalauksia seinistä ei ole löytynyt. Kirkossa on useita keskiaikaisia puuveistoksia, muun muassa Pietari, Paavali, Pyhä Olavi, Pyhä Anna, nimetön apostoli ja Paratiisin käärme.

Kirkossa on myös Suomen vanhimpiin kuuluva vaivaisukko "Sokea Bartimeus". Se on kerännyt varoja diakoniatyölle ainakin 1700-luvun alusta lähtien. Bartimeus on kunnostautunut myös maailmanmatkaajana ja käynyt näyttelyissä Italiassa asti. Triumfiristi kirkossa on 1500-luvulta. Alttaritaulun "Jeesus Getsemanessa" on maalannut Juho Forsell 1883 ja lasimaalauksen Brunar Allen 1929.

Esineistöön kuuluu myös Skandinaavian vanhin ajoitettu kirkkolaiva vuodelta 1609. Sitä säilytetään Merikeskus Vellamossa Suomen Merimuseossa Kotkassa. Asehuoneen holvikaaressa riippuu tarkka kopio alkuperäisestä.

Lisäksi Hauhon Pitäjäseuran esinemuseossa on useita kirkossa olleita esineitä.

Kirkossa on istumapaikkoja noin 500. Kirkossa on induktiosilmukka ja kirkon kuorissa on Yamahan sähköflyygeli (2001). Pyörätuolilla kirkkoon pääsee parhaiten asehuoneen kautta sankarihautausmaan puoleiselta ovelta.
Kirkon ympäristössä on pysäköintitilaa.

Danielson-Kalmarintie 1, 14700 Hauho

Tervetuloa messuun!