Hauhon kirkko

Erityisammattimies p. 040 804 9445, tilavaraukset p. 040 804 9280

Hauhon kirkko

Aukioloajat

Poikkeusolojen aikana Hauhon kirkko on avoinna hiljentymistä varten noin tunnin ajan jumalanpalveluksen jälkeen. Kesällä kirkko on avoinna joka päivä 10.6.-10.8. klo 11-17, paikalla on opas. Muina aikoina sopimuksen mukaan.

Kesäisin kirkko toimii Tiekirkkona. Kesän 2020 Tiekirkko-kausi on peruttu.

Kuvia Hauhon kirkosta.

Historia

Keskiaikainen, paanukattoinen harmaakivikirkko on tehty tödennäköisesti 1500-luvun alussa, joskin vanha perimätieto pitää sitä vanhempana. Joka tapauksessa kirkko on alun perin rakennettu roomalaiskatolisen seurakunnan tarpeisiin vieläkin vanhemman puukirkon tultua matkansa päähän.

Kirkon länsipäädyssä on vuonna 1864 kivestä ja tiilestä rakennettu kellotapuli. Siihen asti samalla paikalla oli puinen torni kannattelemassa kolmea kelloa. Vanhin kelloista on keskiajalta. Kirkko on kolmilaivainen, tiiliholvattu ja valkoiseksi kalkittu pyhäkkö. Maalauksia seinistä ei ole löytynyt. Kirkossa on useita keskiaikaisia puuveistoksia, muun muassa Pietari, Paavali, Pyhä Olavi, Pyhä Anna, nimetön apostoli ja Paratiisin käärme.

Kirkossa on myös Suomen vanhimpiin kuuluva vaivaisukko "Sokea Bartimeus". Se on kerännyt varoja diakoniatyölle ainakin 1700-luvun alusta lähtien. Bartimeus on kunnostautunut myös maailmanmatkaajana ja käynyt näyttelyissä Italiassa asti. Triumfiristi kirkossa on 1500-luvulta. Alttaritaulun "Jeesus Getsemanessa" on maalannut Juho Forsell 1883 ja lasimaalauksen Brunar Allen 1929.

Esineistöön kuuluu myös Skandinaavian vanhin ajoitettu kirkkolaiva vuodelta 1609. Sitä säilytetään Merikeskus Vellamossa Suomen Merimuseossa Kotkassa. Asehuoneen holvikaaressa riippuu tarkka kopio alkuperäisestä.

Lisäksi Hauhon Pitäjäseuran esinemuseossa on useita kirkossa olleita esineitä.

Kirkko juhlatilana

Hauhon kirkkoa voi vuokrata erilaisia tilaisuuksia varten, kuten häät, kastetilaisuudet, hautajaiset ja konsertit. Kirkossa on noin 500 istumapaikkaa. Kirkossa on urut ja kirkon kuorissa on Yamahan sähköflyygeli (2001).

Tarpeen mukaan lainattavissa on kastemekko, -malja, maljakot, kynttilänjalat ja kaste-/muistopöytä.

Tilavaraukset ja hinnasto

Tilavaraukset Hauhon kirkkoherranvirastosta puh. 040 804 9280.

Hinnasto.

Kirkon ympäristössä on pysäköintitilaa.

Esteettömyys

Kirkkoon pääsee pyörätuolilla sankarihaudan puoleisesta ovesta, pääoven edessä on pieni rappu. Kirkossa on induktiosilmukka.

Lastenhoitohuone

Danielson-Kalmarintie 1, 14700 Hauho

Danielson-Kalmarintie 1, 14700 Hauho

Konfirmaatiomessu (Päiväkummun leiri)

Päiväkummun rippikoululeiriläisten konfirmaatio .